De blinde of slechtziende bezoeker kan via een koptelefoon de info van de tolk horen.
De blinde of slechtziende bezoeker kan via een koptelefoon de info van de tolk horen.

ATLAS Theater in Emmen gaat een blindentolk inzetten

Algemeen

EMMEN - Blinden en slechtzienden kunnen in het nieuwe seizoen dankzij een blindentolk genieten van de voorstellingen in het ATLAS Theater in Emmen.

Het theater is hiervoor een samenwerking aangegaan met stichting Kom het Zien!. Zij maken het voor mensen met een visuele beperking mogelijk om een theatervoorstelling écht live mee te beleven. Hoe het werkt? Een blindentolk beschrijft wat er allemaal op het toneel gebeurt. De tolk doet live verslag, net zoals een sportjournalist op de radio. De blinde of slechtziende bezoeker zit gewoon in de zaal en kan via een draadloze koptelefoon de extra info van de tolk horen.


De twee musicals The Prom op zaterdag 19 november en Grease op vrijdag 26 mei zijn toegankelijk voor publiek met een visuele beperking. Bij deze voorstellingen is vooraf een speciale inleiding met een meet & feel. ,Hier worden de kostuums en het decor beschreven, kunnen rekwisieten van dichtbij bekeken en gevoeld worden en kan worden kennisgemaakt met de spelers. Zo is theater leuk voor iedereen, ook als je minder of niets ziet”, aldus theaterdirecteur Machteld van der Werf.

Een blinde dame vertelt: ,,Ik ben ook gewoon een mens. Ik woon in een gewoon huis, ik heb kinderen die gewoon naar school moeten. Dan wil ik ook wel eens gewoon naar het theater kunnen. Laatst ging ik naar een voorstelling zonder blindentolk. Ik hoorde anderen lachen, maar ik had geen idee waarom. Als er audiodescriptie is, kan ik alles gewoon zien, terwijl ik geen steek zie. Dat is echt geweldig!”