Afbeelding

Themamiddag Longpunt Emmen over COPD

Algemeen

EMMEN - Longpunt Emmen houdt op 11 mei weer een bijeenkomst in ‘t Wapen van Emmen aan de Schimmerweg 1. Van 14.00 tot 16.00 uur wordt gesproken over het onderwerp ‘Versnelde longveroudering bij COPD’.

Alle longpatiënten en hun partners zijn welkom op deze themamiddag. Corry-Anke Brandsma, onderzoeker bij het UMCG, gaat in op de vraag of het mogelijk is om bij COPD de longen te herstellen door verouderde longcellen uit te schakelen. 

Ouder worden gaat gepaard met de geleidelijke achteruitgang van lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld het zicht en het gehoor. De veroudering van de longen openbaart zich in een milde vorm van emfyseem en bindweefselveranderingen. Bij COPD zijn deze veranderingen er in grotere mate en in feite gaat het dus om een vorm van versnelde veroudering. In het UMCG wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de verouderde longcellen uit te schakelen en zo het ziekteproces stop te zetten en mogelijk longherstel te stimuleren. Bezoekers van de themamiddag kunnen hierover in gesprek gaan met Brandsma en ook verder ervaringen uitwisselen. 

Longpunt Emmen is een initiatief van het Longfonds in samenerking met Treant Zorggroep en ICARE thuiszorg. Regelmatig zijn er themamiddagen waarop patiënten en hun partners actuele informatie en praktische tips krijgen. Afwisselend houden artsen, fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers enzovoort een voordracht. 

Het bezoek aan de themamiddagen is gratis. Meer informatie staat op www.drenthe.longfonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken, omdat veel longpatiënten daar last van hebben.