Burgemeester Eric van Oosterhout met de drie gedecoreerden. Foto: Bennie Wolbers.
Burgemeester Eric van Oosterhout met de drie gedecoreerden. Foto: Bennie Wolbers.

Koninklijke onderscheiding voor drie leden van ‘t Aol Volk

Algemeen

EMMEN - Drie leden van ’t Aol’ Volk hebben 8 januari een koninklijke onderscheiding gekregen. Leny Veldhuis-Teuben (75), Ab Groote (77) en Anne Tinge (68), allen uit Emmen, werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

De bijbehorende versierselen werden hen opgespeld door burgemeester Eric van Oosterhout. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in wijkcentrum De Meerstede in Emmen. ‘t Aol Volk zet zich in voor het behoud van de Drentse cultuur en folklore. Het drietal is al ruim veertig jaar betrokken bij de vereniging.

Redactiecommissie

Groote is al meer dan veertig jaar lid van de redactiecommissie. Als hoofdredacteur verzamelt en vertaalt hij artikelen in het Drents. Daarnaast verzorgt hij ook de verspreiding van het verenigingsblad. Ook is hij al geruime tijd deelnemer van de kledingshowgroep. Deze groep toont de Drentse kleed- en leefgewoontes uit de periode 1850-1950. Veldhuis-Teuben vervult al geruime tijd een belangrijke rol binnen de kledingafdeling. Samen met andere leden zorgt zij ervoor dat de kleding altijd netjes en schoon is. Onder haar leiding wordt de kleding ook verhuurd aan verenigingen en particulieren. Verder is mevrouw Veldhuis actief als vrijwilliger binnen de afdeling Emmermeer van De Zonnebloem.

Accordeonist

Tinge werd onderscheiden voor zijn rol als accordeonist. Hij begeleidt niet alleen de dansers, maar stelt ook samen met de presentator het programma voor de optredens samen. Verder geldt hij binnen de Federatie van Folkloristische Groepen als een autoriteit op het gebied van begeleiding van groepen.

Naast zijn activiteiten voor ‘t Aol’ Volk, verzorgt Tinge optredens voor De Zonnebloem en in verzorgingstehuizen.