Afbeelding

Herdenking en stille tocht op 4 mei in Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Algemeen

NIEUW-AMSTERDAM/VEENOORD - Het 4 Mei Comité Nieuw-Amsterdam/Veenoord organiseert zaterdag 4 mei een herdenkingsbijeenkomst en een stille tocht.

Het thema is dit jaar: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité, in het jaar voorafgaande aan de lustrumviering in 2025, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en nog steeds zichtbaar zijn. Direct in families, die dierbaren hebben verloren en zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië/Indonesië. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door in de manier waarop we naar de wereld kijken. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we, elk jaar op 5 mei dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid. Op veel plaatsen worden op 4 mei de mensen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. Op die dag worden ook zij herdacht die in jaren daarna hun leven opgeofferd hebben voor de vrijheid van mensen. Het is goed om daar bij stil te staan.
Sjaak van Hese geeft zijn beschouwingen op het landelijk thema Marchien Brons vertelt over ervaringen van familieleden in de oorlog. Loes Masseree draagt een zelfgemaakt gedicht voor passend bij het thema. Violiste Martine Stulp en het Vocaal ensemble Female Voices verlenen muzikale medewerking.
De bijeenkomst wordt gehouden in de Zuiderkerk en begint om 19.00 uur. Aansluitend is er een stille tocht naar het herdenkingsmonument op de hoek Jagerslaan /Dreef. Daar zullen verschillende kransen worden gelegd en kan men een bloem leggen bij het monument.
Kinderen van obs De Bascule zullen op 4 mei ‘s middags samen met een delegatie van het comité witte rozen leggen bij alle 41 Stolpersteinen in het dorp. Dat zijn stenen die herinneren aan de Joodse inwoners en/of verzetsstrijders van het dorp die in de oorlog omgekomen zijn. In de weken daarvoor hebben de kinderen de Stolpersteinen gepoetst en weer glans gegeven. Beide basisscholen onderhouden om beurten ook het herdenkingsmonument.