De entree van het Veenpark in Barger-Compascuum (archieffoto).
De entree van het Veenpark in Barger-Compascuum (archieffoto).

Bijzonder Oranje-portret te zien in het Veenpark

Algemeen

BARGER-COMPASCUUM - In het Veenpark in Barger-Compascuum is momenteel een ereplek ingeruimd voor een bijzonder Oranje-portret. Het gaat om een staatsieportret van koningin Wilhelmina.

In het Veenpark wordt al een poos hard gewerkt aan het vastleggen en documenteren van de collectie. Vele historische voorwerpen passeren de revue. Tijdens deze werkzaamheden kwam het staatsieportret van een jonge koningin Wilhelmina in beeld. Het portret is in 1971 geschonken aan ’t Aole Compas, de vereniging die het Veenpark heeft opgericht. 

De officiële inhuldiging van Wilhelmina werd destijds groots gevierd en de Nederlandse bevolking was maandenlang druk bezig met het voorbereiden van festiviteiten. Zo ook kunstenaar Henri Bogaerts (1841-1902). Hij maakte het portret op een voor die tijd unieke wijze. Iedereen kon een foto opsturen en kreeg de afbeelding vervolgen geschilderd terug. Er hoefde dus niet geposeerd te worden, waardoor men voor weinig geld toch een schilderij had. 

Henri Bogaerts en zijn zoons Hubert, Henri jr. en Louis maakten gedurende meer dan veertig jaar (1891 – 1933) reproducties van schilderijen en fotoportretten die bijna niet van het origineel te onderscheiden zijn. Zo zijn er van Wilhelmina ook meerdere portretten gemaakt, waarvan er een bij het Veenpark terecht is gekomen. 

Koningin Wilhelmina heeft zelf meermalen de veengebieden in Zuidoost-Drenthe bezocht. De eerste keer in 1917, na de bekende grote veenbrand. Ze is later terug geweest met haar dochter Juliana om met eigen ogen de grote armoede te aanschouwen. Ook in 1924 bezocht zij samen met prins Hendrik Emmen. 

Niet alleen koningin Wilhelmina kwam naar Zuidoost-Drenthe, maar ook Beatrix. De toenmalige koningin opende in het Veenpark de landart-tentoonstelling Peatpolis met werk van zeventien kunstenaars die geïnspireerd waren door het veen. ,,Dit was een uniek project, waarbij de kunstenaars in en rond het Veenpark verbleven. Van de opening en het bezoek van Beatrix zijn weinig beelden meer in omloop. Gelukkig hebben wij van dit moment toch nog veel mooie herinneringen die we kunnen laten zien”, vertelt Harrie Keuter, directeur Veenpark. 

Naar aanleiding van het bezoek van de koninklijke familie aan Emmen heeft het Veenpark het portret van Wilhelmina een mooie centrale plek te geven. Daaromheen zijn foto’s en informatie over de koninklijke bezoeken aan het veengebied weergegeven. Alles is aan te treffen in de entreehal, die gratis toegankelijk is. Het Veenpark is zeven dagen per week open van 10.00 tot 17.00 uur.