Een van de werkstukken die een schilderij tastbaar maken, in dit geval de ophaalbrug van Veenoord.
Een van de werkstukken die een schilderij tastbaar maken, in dit geval de ophaalbrug van Veenoord.

Expositie ‘Van Gogh voor iedereen’ geopend

Algemeen

NIEUW-AMSTERDAM - In het Van Gogh Huis in Drenthe is tot en met 31 mei de expositie ‘Van Gogh voor iedereen’ te zien. Er zijn kunstwerken te zien waarmee de schilderijen van Vincent van Gogh beleefbaar zijn voor blinden en slechtzienden.

De objecten zijn gemaakt vorig jaar gemaakt door leerlingen van verschillende technasia in Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Hardenberg. Zij hebben zich verdiept in hoe het is om niet te kunnen zien en hoe andere zintuigen ingezet kunnen worden bij de beleving. Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden, heeft advies gegeven. Volgens iedereen heeft dit prachtige creatieve werken opgeleverd.

Een deskundige jury heeft drie winnaars aangewezen. Het gaat om werken van het Hondsrugcollege Emmen, De Nieuwe Veste Coevorden en De Nieuwe Veste Hardenberg. Omdat het Van Gogh Huis verbouwd werd, kunnen ze nu pas tentoongesteld worden. 

De bijzonder expositie is onlangs officieel geopend door wethouder Dewy Leal. Dat gebeurde in het bijzijn van  leerlingen, docenten en ouders.